Dayanışma Dersleri “Hafıza ve Yüzleşme” temasıyla tekrar başlıyor

Dayanışma Derslerimiz 100ncüsüne ulaştı ✌️🎉
Dayanışma derslerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Hafıza ve Yüzleşme temasının ilk başlığı, 100. dayanışma dersimiz:
Noémi Lévy-Aksu: Bir Mücadele Alanı Olarak Hafıza Sahası
17 Ekim 2022 Pazartesi
18:30
Uçurtma Kitap &Cafe
“Hafıza sahasının ortaya çıkışı ve gelişimi, geçmişle hesaplaşma tartışmaları ve mevcut siyasi dinamiklerden ayrı düşünülemez. Hafıza çalışmaları; meseleyi özne odaklı bir yaklaşımla ele alarak ağır insan hakları ihlallerine uğrayan, sömürgeleştirilen, devlet ve toplum tarafından baskıya uğrayan farklı öznelerin deneyimlerini ve seslerini esas alarak hakikat ve adalet mücadelesinin önemli bir ayağını oluşturur. Aynı zamanda, resmi ve akademik tarihçiliği sorgulayarak, bilgi üretiminin yöntemlerine ve aktörlerine dair verimli bir tartışma alanı yaratır.
Bu sunum, hafıza sahasını siyasi ve bilimsel bir alan olarak ele alarak bugünkü hafıza çalışmalarını ve çatışmalarını değerlendirmeye odaklanacak.”
___________________________________________________
(Bu seriyi Hafıza Merkezi ile ortak düzenliyoruz.)
___________________________________________________
Noémi Lévy-Aksu 2010’de Ecole des hautes études en sciences sociales’dan (EHESS) tarih doktorasını aldı. 2010-2017 arasında Boğaziçi Üniversitesi tarih bölümünde yardımcı doçent olarak çalıştı ve çeşitli akademik yayınlara imza attı. 2016-2018 yıllarında British Academy bursuyla Birkbeck College hukuk fakültesinde Türkiye’de olağanüstü hal tarihi hakkında araştırma yürüttü. Tarihten hukuka geçiş yapan Lévy-Aksu 2018’de Londra’da Graduate Diploma in Law tamamladı. 2018-2019’da Democratic Progress Institute ve Redress Trust’ın insan hakları-hukuk çalışmalarına katıldı. 2019-2020’da Mercator Stiftung re:constitution projesinin bursiyeri ve Centre for Democracy and Peace Research’ın (CDPR) Türkiye’deki dayanışma akademilerine yönelik kapasite geliştirme programının koordinatörü oldu. Hazıran 2020’de Hafıza Merkezi ekibine katıldı.