Hukuk ve Distopya Sempozyumu

Hukuk ve Distopya Sempozyumunu Hukuk Kuramı Dergisi ve Eskişehir Okulu iş birliğiyle düzenledik.
Sempozyum çağrı metninde amacımızı şöyle anlatmıştık:
“Çoğunlukla ütopyanın karşıtı, anti-tezi yahut karanlık versiyonu olarak bilinen “distopya”, bilhassa yirminci yüzyılın ilk yarısında Avrupa’da pıtrak gibi yayılan tek adam ve tek parti yönetimlerinin yol açtığı yıkımlara bir tepki olarak öncelikle edebiyat alanında ortaya çıkmıştır. Bugün içinde yaşadığımız çağdaş toplumları anlamakta zihne ilham veren hayli bereketli bir metafor olarak kullanılmaktadır. Demokrasilerin yerini, demos’un çılgınlığı üzerinde yükselen tek adamlara tekrar güç verdiği democrazylerimize bıraktığı günümüz dünyasında özgürlükler alanında büyük bir gerileme yaşanıyor. Bilhassa da hukuk her geçen gün daha fazla ayak bağı olarak görülüyor. İşte tam da bu noktada hukuku ve hukuksuzluğu daha iyi anlamak ve tartışabilmek için “distopya” kavramından istifade edebilir miyiz diye düşündük.
Yevgeni Zamyatin’den George Orwell’e, Aldous Huxley’den Ray Bradbury’e kadar “distopya” türünün önde gelen yazar ve eserlerini özetlemekten ziyade, günümüzün hukuk tartışmalarıyla ilişkilendirerek bizi yeniden düşünmeye sevk edebilecek veya bize yeni bir düşünce patikası açabilecek her bildiriye ve teze kapılarımız açık.
Adalet bir ütopyaysa; hukuk, adaletin distopyası mıdır? Distopya hukuksuzluk mu demekir? “Hukuk” ve “Distopya” kavramlarını aynı cümle içinde kullanmak bir oksimoron mudur? Distopyalardan bir çıkış var mıdır? Distopyanın panzehiri daha fazla ve acil hukuk mudur? Bu ve bizi düşünmeye davet eden benzeri her türden sorunun sorulabileceği bir sempozyuma katkılarınızı bekliyoruz.”
Sempozyumdan seçilen makaleler daha sonra Hukuk Kuramı Dergisinde yayınlandı.